Eerst kopen of eerst verkopen?

Kennisbank Eerst kopen of eerst verkopen?

Eerst kopen of eerst verkopen?

 

U wilt verhuizen, maar hoe pakt u dat aan? Wat wijsheid is voor u, hangt af van uw situatie. Én van de vraag wat u het meeste rust geeft. Is dat een tijdje dubbele maandlasten dragen, maar wel maar 1 keer verhuizen? Of slaapt u juist beter van minder financiële druk en neemt u de noodzaak van een mogelijk tijdelijk huis op de koop toe? 


Eerst kopen: de voordelen

Droomhuis
Heeft u de tijd om te zoeken en wilt u alleen verhuizen als het naar uw droomhuis is? Eerst op zoek gaan naar dat perfecte huis en daarna pas uw eigen huis te koop zetten zorgt ervoor dat u geen concessies hoeft te doen!

Steeds thuis
Koopt u eerst een nieuw huis, dan weet u zeker dat u niet tijdelijk zónder thuis komt te zitten en bijvoorbeeld ergens moet logeren of tussentijds iets moet huren. Fijn, die vastigheid. 

1 keer verhuizen
Verhuist u direct naar uw nieuwe huis, dan hoeft u maar 1 keer alles in te pakken, te verhuizen en weer uit te pakken. Scheelt een hoop werk, tijd en vaak ook kosten! 

Download ons stappenplan op aankoop!


Eerst kopen: de nadelen

Dubbele lasten
Koopt u eerst uw nieuwe huis, dan moet het oude huis nog verkocht worden. En dat kan soms best even duren. Zo neemt u het risico op tijdelijk een dubbele hypotheek. 

Budget?
De verkoopopbrengst van uw huidige huis, bepaalt vaak mede uw budget. €50.000,- meer betekent wellicht nét die extra kamer of tóch die leuke buurt. Koopt u eerst, dan heeft u minder zekerheid tijdens de onderhandelingen, weet u minder goed wat u kunt besteden. 


Eerst verkopen: de voordelen

Zekerheid
De markt kan zo veranderen. Verkoopt u eerst, dan weet u ongeveer wat u kunt verwachten qua opbrengst. Wacht u liever nog even, dan hebt u kans dat de markt er straks net weer anders uitziet. Of misschien zelfs héél anders. Dat kán in uw voordeel zijn, maar kan ook negatief uitpakken. 

Duidelijk budget
Fijn om zéker te weten wat u kunt besteden aan uw nieuwe huis. Zo staat u sterker tijdens de onderhandelingen. Verkoopt u eerst, dan heeft u het geld al op zak en weet u precies wat u kunt uitgeven. Misschien tóch die mooie buurt, die extra kamer of verduurzaming / verbouwing? 

Download ons stappenplan op verkoop!


Eerst verkopen: de nadelen

Tijdelijk thuisloos
Heeft u uw eigen huis al verkocht, maar nog geen nieuw huis gevonden? Dan zult u op zoek moeten naar een oplossing. Tijdelijk iets huren? Bij familie of vrienden logeren? Denk daar op tijd over na. 

Haast
Is het huidige huis verkocht, dan komt de overdracht vanzelf dichterbij. Het kan zijn dat u last krijgt van die deadline en druk voelt bij het vinden van een nieuw huis. Belangrijk dat u echt iets koopt waar u duurzaam gelukkig van wordt! 


In conclusie

Uitgangspunt moet zijn dat u met vertrouwen en zonder zorgen het verhuistraject in gaat. Dus ligt u nu al wakker van het risico op dubbele lasten? Kies er dan voor om eerst te verkopen. Of is juist tijdelijk “in between” huizen zitten een schrikbeeld? Overweeg dan juist eerst te kopen.

Fijn om helder te krijgen wat belangrijk is voor u en hoe het proces voor u het minst ingrijpend is. Daar helpen we u bij. Neem contact op, dan denken we met u mee!

Nog even verder lezen?
Zoek in onze kennisbank:

Meer weten? Laat uw gegevens achter, dan nemen wij contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op