Dossier Duurzaam

Koop uw huis slim, koop duurzaam

Nederland wil in 2050 een gasloze samenleving zijn. Koopt u nu een duurzaam huis, dan bent u alvast klaar voor de toekomst!

Wat zijn de voordelen van zo’n energiezuinig huis? Welke opties heeft u naast nieuwbouw? En wat als uw droomhuis nog geen A-label heeft?

Klik hieronder op een hoofdstuk & scroll naar beneden!

Inhoud - Dossier Duurzaam

  • 1

    Duurzaam wonen: de voordelen

  • 2

    Nieuwbouw: uw meest duurzame keuze

  • 3

    Uw duurzame opties bij bestaande bouw

  • 4

    Nog even verder lezen?

Dossier Duurzaam H4 - De voordelen

Duurzaam wonen: de voordelen

Duurzaam gaan wonen is een slimme investering in de toekomst. In die van uzelf én in die van de wereld. De voordelen op een rij:

Lagere kosten

Kiest u voor een duurzaam huis, dan kunt u rekenen op een lagere energierekening. Dankzij goede isolatie, bijvoorbeeld: het wordt sneller warm in huis. U stookt dus minder lang en hard voor dezelfde aangename temperatuur! Ook zonnepanelen drukken de energienota.

Beter voor de wereld

Met elke duurzame maatregel vermindert u uw gebruik van fossiele brandstoffen. U stoot dus minder CO2 uit en helpt zo mee aan een schonere wereld! 

Uw huis wordt meer waard

Met een hoger energielabel stijgt de waarde van uw huis. Investeert u nu in verduurzaming, dan kunt u later verkopen voor een hogere prijs. Zo betaalt de investering zichzelf terug!

Klaar voor 2050

Nederland wil in 2050 een gasloze samenleving zijn. Dat is ook waarom nieuwbouwprojecten al sinds 2018 gasloos worden opgeleverd. Neemt u nu de noodzakelijke maatregelen, dan bent u helemaal klaar voor de duurzame toekomst.

Dossier Duurzaam H4 - Nieuwbouw, slimste en duurzame keuze

Nieuwbouw: uw meest duurzame keuze

Overweegt u nieuwbouw? Slim! In een nieuwbouw-huis woont u meest energiezuinig én comfortabel. Welke voordelen heeft nieuwbouw nog meer? Hoe werkt de financiering? En wat te doen met uw eigen huis als u nieuwbouw koopt? We zetten een aantal aandachtspunten voor u op een rij!


Dossier Duurzaam H4 -Voordelen van nieuwbouw

De voordelen van nieuwbouw

Nieuwbouw wordt standaard energiezuinig opgeleverd: goed geïsoleerd, bijna altijd gasloos, met ‘n warmtepomp en vaak ook zonnepanelen. Hoe nieuwer de nieuwbouw, hoe strenger de eisen qua energiebesparende maatregelen.

In een nieuwbouw-huis woont u veilig. U weet namelijk zeker dat uw huis voldoet aan alle bouwtechnische voorschriften van het Bouwbesluit op het gebied van o.a. veiligheid en gezondheid. Veilige vluchtroutes bij brand, bescherming tegen geluidsoverlast, nieuwe elektra en goede ventilatiesystemen! 

U woont ook comfortabeler. Vloeren, gevels, deuren én het dak moeten bepaalde isolatiewaardes halen. Dat betekent geen tocht of kou, weinig geluidsoverlast en goede ventilatie: fijn wonen!

 

Ga naar onze kennisbank over nieuwbouw

 


Nieuwbouw: hoe zit dat met financieren?

Het financieren van een nieuwbouw-huis werkt net even anders dan bij bestaande bouw. U leent een bedrag voor de grond én het huis en krijgt altijd te maken met een bouwdepot en betaaltermijnen.

U begint met betalen zodra de bouw start. U krijgt dus te maken met dubbele lasten. Samen met uw hypotheekadviseur maakt u een plan hoe u dit het best kunt opvangen.

 

Lees alles over nieuwbouw financieren

 


Voordelen op uw hypotheek

U ontvangt hypotheekvoordelen omdat u energiezuinige nieuwbouw koopt. Uw energielasten zullen namelijk lager zijn en daar houdt uw geldverstrekker rekening mee. Fijn voor u: kunt u tóch die mooie tegels in de badkamer of een Quooker in de keuken nemen! Welke voordelen u heeft? Dat is afhankelijk van het soort huis dat u koopt:

  • bij een nieuwbouw-huis mag u € 9.000,- meer lenen; 
  • is het ook nog nul-op-de-meter? Dan mag u maar liefst € 25.000,- meer lenen!

Sommige geldverstrekkers bieden aantrekkelijke, groene rentetarieven voor nieuwbouw-hypotheken. Informeer u goed.

 


Eigen huis en nieuwbouw kopen?

U heeft een eigen huis en een nieuwbouw-pareltje op het oog. Hoe stemt u de koop en verkoop op elkaar af? We zetten een aantal aandachtspunten voor u op een rij:

1. Slim om de verkoop en opbrengst van uw huis mee te nemen in uw nieuwbouw-plannen. Zo heeft u meer zicht op uw financiële ruimte en op de mogelijkheden tot meerwerk. Uw hypotheekadviseur kan de opbrengst meteen meeberekenen. Onze makelaars staan voor u klaar voor een vrijblijvende waardebepaling van uw huis!

2. Als u een overbruggingshypotheek kan afsluiten, hoeft u uw huis niet meteen te verkopen om uw nieuwe nieuwbouw-huis te financieren. Hoeveel u kunt lenen, hangt af van de geschatte overwaarde op uw huis. Samen met uw adviseur kijkt u of zo’n tijdelijke lening verstandig is en voor hoe lang u dat afsluit. Er is nog meer mogelijk, dus laat u adviseren!  

3. Goed om nu alvast na te denken hoe u straks uw huis wil verkopen. U kunt kiezen voor actieve verkoop met de bijbehorende (online) tools en aandacht voor uw huis. Of gaat u liever voor stille verkoopSamen met één van onze verkoopmakelaars bespreekt u de verschillende opties en kijken we welke verkoopstrategie het best bij u past.

 

Verder lezen

 

Dossier Duurzaam H4 - Duurzame opties bij bestaande bouw

Uw duurzame opties bij bestaande bouw

Goed nieuws voor liefhebbers van mooie jaren ‘30 huizen en authentieke details: ook bestaande bouw kan hartstikke duurzaam zijn. Ieder huis heeft een energielabel waarin staat hoe energiezuinig het huis is en welke maatregelen u kunt nemen om het huis comfortabeler en duurzamer te maken. Waar moet u op letten? Hoe financiert u het verbouwen van energielabel D naar A? We nemen u mee.

 


Huis met energielabel A

Misschien heeft u wel ontzettende mazzel en komt u een huis tegen dat van top tot teen verduurzaamd is. Met energielabel A, dubbel glas in kunststof kozijnen, een warmtepomp en zonnepanelen op het dak… eigenlijk hoeft er niks meer te gebeuren. Dat is fijn thuiskomen!

 

Ga naar onze kennisbank over huis kopen

 


Huis met lager energielabel

U vindt uw droomhuis. Maar… het energielabel is lager dan ‘A’. Geen probleem: u kunt het altijd zelf (verder) opknappen!

Bekijk wat en óf u kunt verduurzamen

Elk huis in verkoop heeft een energielabel. Dat label vertelt u onder andere hoe zuinig de woning is en geeft voorbeelden van wat u kunt doen om het huis (nog) comfortabeler en energiezuiniger te maken. Slim om die plannen mee te nemen in de hypotheekaanvraag: u kunt uw verduurzamingsplannen meefinancieren!

Voor de meeste duurzame maatregelen heeft u geen vergunning nodig. Toch goed om even te controleren wat u wel en wat u niet mag verbouwen. Dat kan op het Omgevingsloket. Prettig om te weten: voor monumenten gelden vaak andere regels dan voor huizen.

 

Van energielabel A naar F: zo doet u dat!

 

Laat het huis bouwkundig keuren

Overweeg een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde in uw bod op te nemen! Een bouwkundig adviseur komt dan het hele huis bekijken en controleert onder andere de staat van de vloeren en muren, de fundering en kruipruimte. Ook wordt gelet op hoe duurzaam het huis is en in hoeverre u nog kunt verduurzamen. 

U ontvangt een rapport met een kostenbegroting voor reparaties en onderhoud. Gaat het om ‘direct noodzakelijk herstel’ en kost het herstellen van dit achterstallig onderhoud meer dan afgesproken? Dan mag u als koper de koopovereenkomst ontbinden. Beveelt de bouwkundige een aanvullend specialistisch onderzoek aan? Bijvoorbeeld omdat er vermoeden is van asbest? Ook dan mag u de overeenkomst ontbinden.

Zit het huis goed in elkaar en zijn er voldoende verduurzamingskansen? Neem dan uw verbouw-plannen vast mee in uw hypotheekaanvraag. Uw aankoopmakelaar helpt u hier natuurlijk bij.

 


Dossier Duurzaam H4 - Verduurzamen, zo financiert u dat

Verduurzamen? Zo financiert u dat!

U wilt uw nieuwe huis verduurzamen. Als u de energiebesparende voorzieningen meefinanciert, mag u meer lenen. En plaatst u zonnepanelen, dan mag u btw terugvragen. Wat kunt u nog meer doen om uw plannen te financieren?

1. Meer financiële ruimte

U kunt een hogere hypotheek krijgen als u uw nieuwe huis verduurzaamt. Financiert u minstens 2 energiebesparende voorzieningen, zoals een warmtepomp of gevel-/dak/vloerisolatie, dan mag u 106% in plaats van 100% van de woningwaarde lenen. Laat u goed adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur, want niet alle geldverstrekkers bieden u deze mogelijkheid. 

2. Landelijke subsidies aanvragen

Isolatiemaatregelen, een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet: stuk voor stuk mooie manieren om uw huis te verduurzamen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (in het kort: ISDE) kunt u een subsidie aanvragen als u minimaal 2 maatregelen neemt! Welke voorwaarden er zijn en of u daar aan voldoet, leest u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Goed om te weten: op 1 januari 2022 steeg de ISDE-subsidie naar ongeveer 30%. Deze hogere subsidie geldt alleen voor de maatregelen die in 2022 worden uitgevoerd.

3. Subsidie van de gemeente aanvragen

Ook gemeentes (en provincies) bieden subsidies aan. Per gemeente verschilt het maximale subsidiebedrag, de aanvraagprocedure en aan welke voorwaarden uw verduurzaming moet voldoen. 

4. Zonnepanelen plaatsen? Btw terugvragen!

Laat u zonnepanelen plaatsen op uw dak, dan mag u de btw over de aanschaf en de installatie terugvragen. Dat is maar liefst 21 procent op het aankoopbedrag! Op de website van Milieu Centraal leest u hoe de btw terugvraagt.

 

Verduurzamen: zo financiert u dat!

 

Dossier Duurzaam H 4 - Nog even verder lezen 2

Nog even verder lezen?

Vergunningsvrij bouwen en verbouwen

Controleer of u een vergunning nodig heeft voor het (ver)bouwen.

Lees hier meer


Meer over thuis energie besparen

Energie besparen is makkelijk, als u weet waarop u moet letten.

Top 5 thuis energie besparen


Wat kunt u thuis doen?

Welke maatregelen maken de meest impact in uw situatie? Met de verbetercheck ontdekt u wat uw verduurzamingsmogelijkheden zijn.

Doe de Verbetercheck


Subsidie voor isolatie

Plannen om het huis (beter) te isoleren? Lees hoe je dat slim aanpakt en zo recht hebt op de ISDE-subsidie!

Naar de site van Milieu Centraal


Subsidies verduurzamen woning

Subsidies maken isoleren en energie besparen nóg aantrekkelijker! De landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes op een rij.

Check de Energiesubsidiewijzer


Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Hoe zit dat met de ISDE? En kunt u subsidie aanvragen?

Ontdek het hier!


Terug naar Dossier Duurzaam

 

bronnen: Duurzaam Bouwloket, Iedereen doet wat, MilieuCentraal, Rijksoverheid, Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland, Verbeter Je Huis

Nog even verder lezen?
Zoek in onze kennisbank:

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op