Meest gestelde vragen

Gebruik het zoekformulier hierboven of kies een categorie

  • Energielabel
  • Huis kopen
  • Huis Verkopen
  • Nieuwbouw
  • NVM
  • Taxatie

Wat betekent k.k.?

k.k. betekent kosten koper. Dit zijn de kosten die er naast de koopsom bijkomen. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, notariskosten en de inschrijving bij het kadaster. Courtage valt hier niet onder.

Wat betekent courtage?

Onder courtage verstaan we het tarief dat je betaalt aan je makelaar. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de koopsom. Let wel: courtage valt niet onder kosten koper.

Wat is erfpacht?

Als je eigenaar wordt van een huis met erfpacht, word je wel eigenaar van het huis, maar niet van de grond. Je betaalt huur voor het gebruik van de grond. Dit noem je ook wel canon. Vaak kun je de erfpacht afkopen voor een langere periode en kun je dit meefinancieren.

Hoe bepaal je je budget?

Er zijn veel online tools die jou helpen met het berekenen van jouw maximale hypotheek. Staar je hier echter niet op blind. Slim is om een onafhankelijke hypotheekadviseur te vragen om mee te kijken naar jouw wensen en mogelijkheden.

Hoe bepaalt een makelaar de verkoopprijs?

Een makelaar zal altijd eerst jouw huis bekijken. Er wordt gekeken naar de staat, de pluspunten, de buurt en de locatie. Daarnaast wordt er gekeken naar de referentiepanden. Zijn er bijvoorbeeld woningen die lijken op jouw huis, die recent zijn verkocht. Dit alles bij elkaar plus de expertise, ervaring en kennis van de markt zorgen ervoor dat de makelaar een goed advies kan geven over de juiste vraagprijs.

Bezichtigen: tips?

Ik heb zeker tips. Wees vooral op tijd zodat je van te voren nog even een rondje kunt wandelen door de buurt. Zodra je binnen bent, neem dan vooral de tijd om elke ruimte goed in je op te nemen en let daarbij op of niet alle lichten aan staan. Dit kan namelijk een vertekend beeld geven van de lichtinval. Kom je weer terug in de woonkamer, zit dan even op de bank zodat je het sfeergevoel goed kunt ervaren. Ben je helemaal enthousiast en vind je het super leuk, vraag dan vooral een tweede bezichtiging aan. Sowieso is het verstandig je eigen aankoopmakelaar mee te nemen want er komt nog veel meer bij kijken.

Bezichtigen: moet er een makelaar mee?

Je kunt natuurlijk alleen gaan, maar het is wel zo slim om je eigen aankoopmakelaar mee te nemen. Zo krijg je juridisch en bouwkundig advies en krijg je een goed beeld van de waarde van het huis.

Wat is het verschil tussen een aankoop- en een verkoopmakelaar?

Als je een woning zoekt, schakel je een aankoopmakelaar in. Wl je je woning juist verkopen, dan schakel je een verkoopmakelaar in. Maar: de makelaar mag nooit voor beide partijen tegelijk optreden.

Droomhuis gevonden, en nu?

Dat is natuurlijk super leuk en spannend tegelijk. Je gaat een bieding uitbrengen, dat doe je alleen of samen met je aankoopmakelaar. Je bedenkt een strategie en je gaat in onderhandeling. Als beide partijen het eens zijn, wordt de koopovereenkomst opgemaakt, die wordt getekend en dan gaan er nog 3 dagen bedenktijd in. Vervolgens heb je de tijd om de financiering rond te krijgen waarna je dag hebt waarop je het huis gaat checken en de sleutels krijgt bij de notaris.

Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring checkt een bouwkundige de staat van een huis. Er wordt gekeken naar gebreken zoals houtworm, lekkages of optrekkend vocht. De opdracht kan worden gegeven door verkoper of koper.

Wat is meldplicht?

Als jij je huis verkoopt, ben je wettelijk verplicht om de koper te informeren over belangrijke zaken. Maar ook over de zaken die op het eerste oog minder belangrijk lijken. zoals een oude lekkage die al is verholpen. Een verkoopmakelaar helpt je hierbij, zodat je niets over het hoofd ziet.

Wat is onderzoeksplicht?

Als koper ben je wettelijk verplicht om het huis en de omgeving zelf te onderzoeken. Zowel bouwkundig als juridisch. Een aankoopmakelaar kan jou daarbij helpen.

Hoe breng ik een bod uit?

Een bod breng je schriftelijk uit. Het makkelijkst is dat te doen per e-mail. Een bieding bestaat uit vier punten. De koopsom, de ontbindende voorwaarden, de opleverdatum en de spullen die je wilt overnemen.

Wanneer ben je in onderhandeling?

Als je als koper een voorstel hebt gedaan en de verkoper heeft een tegenvoorstel uitgebracht, ben je pas echt in onderhandeling. Anderen mogen wel nog blijven bieden.

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koopovereenkomst wel is getekend, maar dat de woning nog niet definitief verkocht is. Vaak moet de financiering nog geregeld worden of lopen er andere ontbindende voorwaarden.

Koopovereenkomst: wat staat daar in?

In de koopovereenkomst worden alle afspraken tussen verkoper en koper vastgelegd. Denk hierbij aan de koopsom, de ontbindende voorwaarden, de dag waarop je de sleutel krijgt maar ook alle spullen die je overneemt, van gordijnen tot zonnescherm.

Drie dagen bedenktijd?

Nadat beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat er een exemplaar naar de koper. Vanaf dat moment gaan er drie dagen bedenktijd in. Binnen die termijn mag de koper zonder opgaaf van reden van de koop afzien.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die door koper en verkoper in de koopovereenkomst zijn vastgelegd. Denk hierbij aan een voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring. Aan deze voorwaarden is altijd een bepaalde termijn gekoppeld.

Wat houdt de overdracht in?

Op de dag van de overdracht gaan verkoper en koper nog een keer naar het huis voor de inspectie en het opnemen van de meterstanden. Daarna wordt de leveringsakte bij de notaris getekend en gaan de sleutels over naar de nieuwe eigenaar. Als koper ligt het risico nu bij jou en moet je er dus op letten dat je de opstalverzekering hebt geregeld.

Wie kiest de notaris?

Is de vraagprijs kosten koper, dan bepaalt de koper wie de notaris wordt. Zie je achter een koopsom vrij op naam staan, dan bepaalt de verkoper wie de notaris wordt. Dit zie je vaak bij nieuwbouwwoningen.

Wat te regelen voor de notaris als koper?

Als koper zorg je ervoor, op het moment dat je naar de notaris gaat, dat de financiering rond is en dat je alle verzekeringen hebt geregeld. Daarnaast neem je een identiteitsbewijs mee.

Wat te regelen voor de notaris als verkoper?

Ten eerste zorg je er als verkoper voordat je de woning helemaal netjes achterlaat. Daarnaast neem je je identiteitsbewijs en de sleutel mee.

Leveringsakte: wat staat daar in?

In de leveringsakte legt de notaris alle afspraken uit de koopovereenkomst vast. Na ondertekening ontvang je de sleutel. De notaris schrijft de leveringsakte in bij het kadaster en dan ben je officieel eigenaar van het huis.

Wat is een taxatie?

Bij het taxeren van een huis, bepaalt de taxateur aan de hand van verschillende factoren de waarde van een huis. Dit wordt vastgelegd in een taxatierapport.

Wanneer heb je een taxatierapport nodig?

Voor de financiering van een woning. Dit kan bij het afsluiten of oversluiten van je hypotheek. De geldverstrekker zal dan vragen om een taxatierapport. Daarnaast kan het ook nodig zijn bij een echtscheiding of een nalatenschap.

Energielabel? Wat is dat?

Een energielabel geeft op een schaal van A++ tot en met G aan hoe energiezuinig een woning is. De meest duurzame woningen hebben het label van A++. Dit zie je bijvoorbeeld veel bij nieuwbouwwoningen.

Is een energielabel verplicht?

Er is een verschil tussen een voorlopig en een definitief energielabel. Het voorlopige label is een schatting en kun je gebruiken bij het te koop zetten van je woning. Ga je naar de notaris voor de sleuteloverdracht dan moet het label definitief zijn. Dus ja, een energielabel is verplicht.

Hoe vraag je een energielabel aan?

In 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label kun je definitief maken door naar de website te gaan: energielabelvoorwoningen.nl. Met het toevoegen van de brochure die je van jouw makelaar hebt gekregen, vraag je het label aan.

Een nieuwbouwwoning kopen, hoe werkt dat?

Een nieuwbouwwoning koop je vanaf een tekening. Vaak vindt er voorafgaand een verkoopevent plaats waarbij al veel informatie beschikbaar is. Heb je je ingelezen en ben je enthousiast geworden, dan kun je je inschrijven voor een aantal bouwnummers. Na loting of toewijzing wordt je door de nieuwbouwmakelaar uitgenodigd voor een optiegesprek. Krijg je de financiering rond en ben je nog steeds helemaal enthousiast, dan kan de koopovereenkomst getekend worden. Als er 70, meestal 70% is verkocht, zal de bouw gaan starten.

Wat is een optie bij nieuwbouw?

Omdat je een nieuwbouwwoning koopt vanaf een tekening, is het prettig om wat extra tijd te hebben. Met een optie wordt de woning tijdelijk voor jou gereserveerd, kun jij je goed laten informeren over het nieuwbouwproject en kijken of de woning bij jou past.

Wat betekent meerwerk?

Als je een nieuwbouwwoning koopt, wordt deze aangeboden in een standaard uitvoering. Meerwerkopties zijn mogelijk. Denk hierbij aan een luxere keuken, luxere badkamer, een uitbouw of dakkapel. Uiteraard zijn hier wel extra kosten aan verbonden.

Wat houdt de NVM Erecode in?

Wanneer een makelaar zich aansluit bij de NVM als Register Makelaar Register Taxateur, wordt hij of zij officieel beëdigd. Tijdens de beëdiging legt de makelaar taxateur de eed of belofte af. Hiermee verbindt hij of zij zich aan de NVM Erecode. De NVM Erecode vormt de garantie voor de basiskwaliteit van iedere NVM-makelaar. De NVM Erecode bestaat uit 10 punten.

De NVM Erecode:

  1. Het NVM-lid en de NVM-Makelaar/Taxateur zijn zich bewust van het belang van hun functie in het maatschappelijk verkeer. Zij oefenen deze naar eer en geweten en betrouwbaar, deskundig en onafhankelijk van anderen uit en streven naar kwaliteit in hun dienstverlening. In hun communicatie waken zij voor onjuiste beeldvorming over personen, zaken en rechten en over hun werkwijze, belangen en positie. Niet naleving van deze Erecode kan worden onderworpen aan de tuchtrechtspraak van de NVM.
  2. Het NVM-lid en de NVM-Makelaar/Taxateur komen naar beste vermogen tegemoet aan reële verwachtingen die opdrachtgevers van hen mogen hebben. Zij beschermen en bevorderen hun belangen. Vertrouwelijke informatie houden zij voor zich totdat een rechter, arbiter of bindend adviseur hen noodzaakt die informatie prijs te geven.
  3. In geval het verlenen van een dienst aan de ene opdrachtgever in strijd is met het belang van een andere opdrachtgever, treedt een NVM-lid slechts in het belang van één van die opdrachtgevers op. Vorenstaande neemt niet weg dat twee NVM-Makelaars/Taxateurs die werkzaam zijn voor verschillende vestigingen van een lid mogen optreden voor opdrachtgevers met tegenstrijdige belangen, mits zij vooraf uitdrukkelijke toestemming hebben verkregen van de opdrachtgevers en de belangen van die opdrachtgevers hierbij niet geschaad worden.
  4. Vinden er onderhandelingen plaats met meer dan één kandidaat voor een bepaald object, dan maakt hij dit aan betrokkenen kenbaar. Wordt de wederpartij bijgestaan door een eigen vastgoeddeskundige, dan wordt de wederpartij uitsluitend via die deskundige benaderd.
  5. Het NVM-lid zorgt ervoor dat zijn medewerkers beschikken over voldoende kennis van de aangelegenheden waarmee zij zich bezig houden. Is de vereiste kennis niet voorhanden, dan adviseert het lid om een ter zake deskundige te raadplegen of doet de onderhandelaar zelf een beroep op zo’n deskundige. De NVM-Makelaar/Taxateur houdt zich alleen bezig met zaken waartoe hij over voldoende kennis beschikt.
  6. Het NVM-lid en de NVM-Makelaar/Taxateur hebben geen direct of indirect belang bij onroerend goed, tenzij dit dient tot huisvesting of belegging. Zij handelen dan ook direct noch indirect in onroerend goed en onthouden zich van risicodragende projectontwikkeling. Zij voorkomen betrokken te raken in een verstrengeling van belangen.
  7. Het NVM-lid zorgt ervoor dat zijn medewerkers goede contacten onderhouden met hun collega’s en maken zich niet schuldig aan oneerlijke concurrentie. Zij voorkomen dat hun medewerkers zich zonder noodzaak tegenover derden negatief uitlaten over collega’s of over hun optreden. Ontstaat er een geschil met een collega, dan mogen de belangen van opdrachtgevers daardoor niet worden geschaad. Hetzelfde geldt voor de NVM-Makelaar/Taxateur.
  8. Het NVM-lid en de NVM-Makelaar/Taxateur trachten te voorkomen dat verschillen van mening over hun optreden escaleren. Zij werken mee aan via de NVM in het leven geroepen vormen van bemiddeling in en beslechting van geschillen.
  9. Het NVM-lid en de NVM-Makelaar/Taxateur treden ook buiten Nederland overeenkomstig de regels van de NVM op, tenzij zij tijdig kenbaar maken daarvan af te wijken, bijvoorbeeld vanwege de daar geldende wetgeving, gewoonte of gebruik.
  10. Het NVM-lid zorgt ervoor dat de aan hem verbonden personen zich gedragen overeenkomstig de regels van de NVM.

bron: website van de NVM

Heeft mijn woning een energielabel nodig?

Vanaf 2008 is een energielabel verplicht bij de verkoop en verhuur van een woning, op enkele uitzonderingen na. Het energielabel voor woningen geeft met klassen en kleuren een indicatie hoe energiezuinig een woning is. Vanaf 1 januari 2015 wordt er toegezien op de naleving van het hebben van o.a. een energielabel bij de eigendomsoverdracht.

Bij het leveren van een woning zonder een definitief energielabel kan door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Dat kan gaan om een boete van maximaal € 410,- of om een last onder dwangsom met de verplichting om alsnog een label aan te vragen. Deze wettelijke verplichting is niet uit te sluiten in een koopovereenkomst. Meer informatie kunt u vinden op de website van de rijksoverheid.

Hoe wordt het aantal vierkante meters van een woning bepaald?

NVM-makelaars zijn verplicht het aantal vierkante meters van een woning te meten volgens een branchebreed afgesproken meetinstructie. Deze instructie beschrijft precies wat er wel of niet wordt meegerekend als gebruiksoppervlakte van een woning of appartement. Hierbij wordt onderscheid gemaakt naar vier ruimten:

a) Woonruimte, zoals woon- en slaapkamers, wc, gang en meterkast.
b) Overige inpandige ruimte, zoals aangebouwde garage en zolder met vlizotrap.
c) Gebouwgebonden buitenruimte, zoals balkon en loggia.
d) Externe bergruimte, zoals losstaande schuur en losstaande garage.

Aandachtspunt bij het bepalen van de gebruiksoppervlakte is bijvoorbeeld dat alleen daar wordt gemeten waar de hoogte minimaal 1,5 meter is. De buitenmuren worden niet meegemeten, de binnenmuren wel. Nissen kleiner dan 0,5 m2 worden genegeerd.

Mag ik als koper advies van de verkopende makelaar verwachten?

De verkopende makelaar vertegenwoordigt de belangen van de verkoper. Hij zal de verkoper adviseren tijdens het verkoopproces. De verkopende makelaar kan en mag daarom niet tegelijkertijd uw belangen behartigen. Als u dus begeleiding en advies wilt tijdens het aankoopproces, dan is het verstandig zelf een aankopende NVM-makelaar in te schakelen.

Valt de makelaarscourtage onder de ‘kosten koper’?

Nee, deze courtage zit er niet in. Onder ‘kosten koper’ vallen:

a) Overdrachtsbelasting.
b) Notariskosten, onder andere voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven ervan in het Kadaster.

Naast bovengenoemde kosten kunnen er notariskosten zijn voor het opmaken en inschrijven van de hypotheekakte. Indien de koper een aankoopmakelaar heeft ingeschakeld, dan komt de courtage voor deze aankoopmakelaar voor rekening van de koper. Deze worden over het algemeen verrekend via de eindafrekening die de notaris opmaakt. De kosten van de verkopende makelaar zijn voor rekening van de verkoper.

Wat houdt de drie dagen bedenktijd voor de koper precies in?

De wettelijk vastgestelde drie dagen bedenktijd houdt in dat u als koper zonder opgaaf van redenen de koop kunt ontbinden. De bedenktijd van drie dagen gaat in zodra een kopie van de getekende koopovereenkomst aan de koper ter hand is gesteld. De bedenktijd kan langer duren dan drie dagen als deze eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag. Hiervoor zijn regels opgesteld. De NVM-makelaar kan precies aangeven tot wanneer de bedenktijd loopt.

Hoe komt de koop tot stand?

Als verkoper en koper het eens zijn over de belangrijkste zaken – onder andere prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken -, dan legt de verkopende NVM-makelaar de afspraken vast in de koopovereenkomst. Pas als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, komt de koop tot stand.

Ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk aandachtspunt. Als u deze opgenomen wilt hebben in de koopovereenkomst, dan moet u dit meenemen in de onderhandelingen. Als koper krijgt u niet automatisch een ontbindende voorwaarde. Koper en verkoper moeten het eens zijn over aanvullende afspraken en ontbindende voorwaarden voordat de koopovereenkomst wordt opgemaakt.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn:

  • Financieringsvoorbehoud.
  • Geen huisvestingsvergunning.
  • Negatieve uitkomst van een bouwkundige keuring.
  • Het niet verkrijgen van Nationale Hypotheekgarantie.
  • NVM No-Risk clausule.

De koop komt pas tot stand op het moment dat de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend. Dit vloeit voort uit de Wet Koop onroerende zaak en heet het schriftelijkheidsvereiste. Een mondelinge of per e-mail bevestigde afspraak is dus niet voldoende.

Zodra de verkoper en de koper de koopovereenkomst hebben ondertekend en de koper (en eventueel de notaris) een afschrift van de overeenkomst heeft ontvangen, treedt voor de particuliere koper de wettelijke bedenktijd in werking. Binnen deze tijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. Na deze tijd is de koop definitief rond, tenzij de ontbindende voorwaarden van toepassing zijn.

Moet de makelaar met mij als eerste in onderhandeling als ik de eerste ben die een afspraak maakt voor een bezichtiging? Of als ik als eerste een bod uitbreng?

Nee, dit hoeft niet. De verkoper bepaalt samen met de verkopende makelaar met wie hij in onderhandeling gaat. Vraag als koper de verkopende makelaar van te voren naar de verkoopprocedure die gehanteerd wordt om teleurstelling te voorkomen.

Wat is een optie?

Het begrip ‘optie’ wordt op twee manieren gebruikt:

a) In juridische zin geeft een optie een partij (in dit geval de koper) de keuze om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met een andere partij (de verkoper) te sluiten. Beide partijen zijn het dan eens over de voorwaarden van de koop, maar de koper krijgt bijvoorbeeld nog een week bedenktijd. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is zo’n optie gebruikelijk. Bij de aankoop van een bestaande woning niet.

b) Bij de aankoop van bestaande woningen wordt het begrip ‘optie’ eigenlijk ten onrechte gebruikt. ‘Optie’ heeft dan de betekenis van bepaalde afspraken die een verkopende NVM-makelaar maakt met een geïnteresseerde koper tijdens het onderhandelingsproces. Bijvoorbeeld de toezegging dat de koper een paar dagen bedenktijd krijgt voor het uitbrengen van een bod. De koper kan deze tijd gebruiken om beter inzicht te krijgen in zijn financiering of de gebruiksmogelijkheden van de woning.

De NVM-makelaar zal in deze periode bij andere geïnteresseerde partijen aangeven, dat op de woning een optie rust. Een optie kunt u niet eisen. De verkoper beslist in overleg met de NVM-makelaar of dergelijke opties worden gegeven.

 

Mag een NVM-makelaar een onrealistisch hoge prijs vragen voor een woning?

De verkoper bepaalt in overleg met zijn NVM-makelaar welke prijs realistisch is voor de woning. De koper kan onderhandelen over de prijs, maar de verkoper beslist.

Mag een makelaar van de NVM tijdens de onderhandeling het systeem van verkoop wijzigen?

Ja, dat mag. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. Op dat moment kan de verkoper – op advies van zijn makelaar – besluiten de biedingsprocedure te wijzigen in bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure.

In deze procedure krijgen alle bieders een gelijke kans om een bod uit te brengen. De makelaar dient uiteraard eerst eventueel eerder gedane toezeggingen of afspraken na te komen, voordat de procedure veranderd wordt.

Kan de verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling verhogen?

Ja, de verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Daarnaast heeft u als potentiële koper ook het recht tijdens de onderhandelingen uw bod te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk uw eerdere bod.

Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?

Nee, de verkoper is niet verplicht de woning dan aan u te verkopen. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als u de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus beslissen of hij uw bod wel of niet aanvaardt, of (via zijn makelaar) een tegenbod doet.

Mag een verkoopmakelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt?

Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk niet tot een verkoop te leiden. Bovendien zal de verkoper waarschijnlijk graag willen weten of er meer belangstelling is. Ook mag er met meerdere geïnteresseerde kopers tegelijkertijd onderhandeld worden. Een NVM-makelaar moet dit wel duidelijk aan alle partijen melden.

Vaak zal de verkopende NVM-makelaar belangstellenden mededelen dat er al een bod ligt of dat er onderhandelingen gaande zijn. De NVM-makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van de biedingen. Dit zou overbieden kunnen uitlokken.

Wanneer ben ik in onderhandeling?

U bent pas in onderhandeling met de verkopende partij als deze reageert op uw bod door:

a) Een tegenbod te doen.
b) Expliciet te melden dat jullie in onderhandeling zijn.

U bent dus nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar zegt dat hij uw bod met de verkoper zal bespreken.

 

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op