Nieuwbouw-financieren-zo-werkt-dat

Kennisbank Nieuwbouw financieren: zo werkt dat!

Nieuwbouw financieren: zo werkt dat!

 

Het financieren van nieuwbouw werkt net even anders dan anders. Andere hypotheekvoorwaarden, gunstige tarieven, dubbele lasten tijdens de bouw… Ben van De Hypotheekshop Haarlem Centrum vat eerst kort voor u samen wat u tegenkomt – daarna zetten we veelgestelde vragen + antwoord voor u op een rij!

1. Een nieuwbouw-hypotheek: hetzelfde principe als altijd?

Waar u normaalgesproken één bedrag leent waarmee u het huis in één keer betaalt, loopt dat bij het financieren van nieuwbouw anders. U leent namelijk een bedrag voor de grond en het huis, dat wordt in een bouwdepot gestort en vervolgens betaalt u vanuit dit depot in termijnen aan de aannemer die uw huis bouwt.

2. Zijn er speciale hypotheek-voordelen bij nieuwbouw?

Zeker! U koopt immers duurzaam en dat stimuleren geldverstrekkers graag. Aan welke voordelen u kunt denken?

3. Wanneer begin ik met betalen bij nieuwbouw?

U sluit een nieuwbouw-hypotheek af op het moment dat de koop helemaal rond is en u naar de notaris bent geweest. Het geld wordt in het bouwdepot gestort en u begint met aflossen.

Heeft u gekocht vanaf een tekening? Dan begint u dus met betalen rond het moment dat de bouw start. Stapt u later in? Dat betaalt u vanuit het depot ook meteen de termijnen voor de werkzaamheden die al zijn gedaan.

4. Mag ik meerwerk meefinancieren in mijn hypotheek?

Zolang het meerwerk echt bij het huis hoort en niet kan worden meeverhuisd, mag dat zeker! Het meerwerk hoeft niet per se gedaan worden door de aannemer – Ben vertelt daar wat meer over:

5. Wat is een bouwdepot precies?

De koop- en aanneemsom die u betaalt voor uw nieuwe huis, wordt gestort in een bouwdepot. Vanuit dit depot betaalt de bank (geldverstrekker) in afgesproken termijnen de aannemer voor het bouwen van uw huis.

6. Krijg ik altijd te maken met dubbele lasten?

In de meeste gevallen wel. U heeft een hypotheek op uw huidige woning en begint al met betalen voor uw nieuwbouw-huis tijdens de bouw…

7. Betaal ik gedurende de bouw steeds hetzelfde?

Nee. U krijgt te maken met renteverlies; de maandelijkse lasten worden gaandeweg hoger

Dat zit zo. U ontvangt rente over het geld in het bouwdepot. Ondertussen betaalt u elke maand uw hypotheeklast: een deel rente, een deel aflossing. Dat bedrag blijft gelijk.

Maar hoe leger het bouwdepot raakt, hoe minder rente u dus ontvangt en hoe meer u dus gaat betalen. Ben geeft hierbij nog een goede tip:

8. Stel de bouw loopt uit – wat gebeurt er dan?

Een bouwdepot is vaak 2 jaar geldig – duurt de bouw langer dan 2 jaar? Dan wordt het bouwdepot opgeheven. Ben vertelt wat dit betekent en waar het geld naartoe gaat:

9. Wat is grondrente?

Een projectontwikkelaar koopt een stuk grond om op te gaan bouwen – u koopt de grond vervolgens over. Soms betaalt u rente over de periode waarin de projectontwikkelaar de kosten voor de grond voor u heeft voorgeschoten. Dit noemen we grondrente en zit verwerkt in de koopsom van uw nieuwe huis.

10. Wat is uitstelrente?

Mist u de afgesproken termijn om de overdracht (d.w.z. het tekenen van de eigendomsakte) te regelen? Dan schiet de projectontwikkelaar langer kosten voor de grond voor dan afgesproken – hierover betaalt u uitstelrente. De hypotheek loopt dan al, dus deze kosten zijn extra. Ben licht verder toe – ook op wat er gebeurt als de bouw in die periode start:

11. Ik heb de overwaarde op mijn huidige woning nodig voor mijn nieuwbouw-hypotheek: moet ik nú verkopen?

Nee dat hoeft niet. U kunt gebruik maken van een overbruggingskrediet. U leent dan een bedrag op basis van de geschatte overwaarde op uw huidige woning. Hoe dit precies werkt?

12. Kan ik bij iedere hypotheekadviseur terecht voor nieuwbouw?

Omdat een nieuwbouw-hypotheek echt anders werkt dan een “gewone” hypotheek, is het fijn om met een specialist aan tafel te zitten.

Download ons stappenplan op nieuwbouw!

Volg ons nieuwbouw-only Instagram-account voor de nieuwste projecten in uw feed.
Liever in uw inbox? Meld u aan voor onze nieuwbouw-updates!

 

Vragen over nieuwbouw? Neem contact op met ons nieuwbouw-team:

Nieuwbouw-Team-Mooijekind-Vleut-2019

Nieuwbouw & Projectverhuur

023 - 542 02 44
Nieuwbouwprojecten
Foto: Cornelishoeve
Nieuw-Vennep
Cornelishoeve
Bekijk
136 - 241 m2
€ 730.000 - € 1.350.000 v.o.n.
Ons team in Nieuwbouw & Projectverhuur

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op