Wat is een bouwdepot

Verbouwtips: wat is een bouwdepot?

Ontvang woonnieuws direct in uw inbox

Verbouwtips-Label

Verbouwtips: wat is een bouwdepot?

 

Wat is een bouwdepot? En waar kunt u het voor inzetten? Een bouwdepot is een potje geld, vaak gestort op een aparte bouwrekening, bedoeld om een huis te laten bouwen of te verbouwen. Vaak kunt u het bouwdepot meefinancieren in uw hypotheek. We vertellen meer over het depot voor een verbouwing.

 

Nieuwe badkamer

U heeft een huis op het oog. Fijne buurt, lekker licht, genoeg ruimte. Maar de keuken moet vervangen, of de badkamer nodig opgeknapt. Omdat het lekt, verouderd is. Of misschien echt niet meer van deze tijd.

Vaak kunt u een bouwdepot meefinancieren in uw hypotheek. Dan betaalt u maandelijks iets meer, maar kunt wel lekker snel aan de slag met de verbouwing. Alles wat ‘vast’ is, mag u vanuit het bouwdepot betalen. Oftewel: alles aan uw huis dat bij een verhuizing achterblijft. Een keuken, aanbouw, dakkapel, maar niet de inrichting.

 

Financieren verbouwing

De hoogte van wat u kunt lenen voor een bouwdepot, is o.a. afhankelijk van wat u maximaal kunt lenen, de eventuele overwaarde van uw huidige woning en uw draagkracht. Ook de verbouwplannen tellen mee. En dan met name hoeveel uw huis in waarde stijgt. Een taxateur maakt een inschatting van deze waardestijging. Vaak mag u daar 70% van meefinancieren als bouwdepot.

Stel u leent 100% van de woningwaarde en heeft verbouwplannen waarmee het huis € 12.000,- in waarde stijgt, dan mag u tot € 8.400,- meefinancieren binnen uw hypotheek.

 

Goed voorbereid aan de slag

Een paar zaken die goed zijn te weten:

  • Een bouwdepot is bedoeld om te investeren in uw huis. Daarom geldt vaak een vooraf vastgestelde looptijd. Check deze goed, plan de verbouwing en maak afspraken met uitvoerders..
  • U ontvangt rente over het het bedrag dat op de bouwrekening staat. Ook mag u de rente die u zelf over het bedrag betaalt, aftrekken van de belasting.
  • Per geldverstrekker gelden andere bouwdepot-regels. Vaak wordt het bedrag op een aparte rekening gestort. Soms worden leveranciers van daaruit rechtstreeks uitbetaald door de geldverstrekker, maar soms moet u zelf alles voorschieten. Werkt uw geldverstrekker met een app of moet u bonnetjes bewaren? Zorg dat u de regels kent en houd ze in uw achterhoofd!
  • Check wat er gebeurt als de verbouwingskosten (wonder boven wonder) iets lager uitvallen. Wordt het resterende bedrag afgelost op de hypotheek? Of stort de bank het resterende bedrag op uw eigen rekening? Check in dit laatste geval de fiscale consequenties – kan zomaar verstandig zijn om het laatste beetje toch aan het huis uit te geven.

Duurzaam verbouwen?

Gaat u uw nieuwe huis verduurzamen? Dan gelden andere, meer soepelere regels. Bekijk ze hier!

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Project Verhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact
Teamfoto's Hoofddorp - Nov. 2022

Team Haarlemmermeer

Contact
50020127_MKV Heemstede Groepsfoto

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Project Verhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op