Hoeveel mag ik mijn kind belastingvrij schenken?

Hoeveel mag ik mijn kind belastingvrij schenken?

Hoeveel mag ik mijn kind belastingvrij schenken?

Van onze partner De Hypotheekshop Haarlem Centrum

Heeft je zoon of dochter het moeilijk op de huidige woningmarkt? Dan kan de belastingvrije schenking voor eigen woning net dat steuntje in de rug geven.

Geld schenken aan je kind

Per kalenderjaar mag je maximaal 6.604 euro (2021) belastingvrij schenken. Wil je meer schenken? Dat kan natuurlijk ook, maar dan moet je daar wel schenkbelasting over betalen. Een andere optie is een eenmalige schenking van maximaal 26.881 euro (2021). Het is belangrijk dat dit gebeurt wanneer de leeftijd van jouw zoon of dochter (of van zijn of haar partner) tussen de 18 en 40 jaar is, want de leeftijd van je kind speelt een rol. Je mag ook nog een schenking doen op de dag dat je kind of partner van je kind 40 jaar wordt.

Sommige schenkingen moeten bij elkaar geteld worden. Dat is het geval wanneer het kind van elke ouder afzonderlijk een bedrag krijgt. Waarom? De ouders worden als één schenker gezien. Wanneer je gebruikmaakt van deze eenmalige schenkingen, dan is het wel van belang dat je kind(eren) aangifte schenkbelasting doen.

Belastingvrij schenken voor eigen woning

De huizenprijzen zijn hoog en je kunt niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Er is veel spaargeld nodig om in de huidige markt een huis te kunnen kopen. Hulp van ouders is dus meer dan welkom. Ouders mogen hun (klein)kinderen eenmalig een belastingvrije schenking voor eigen woning geven. Voorwaarde is dat je kind tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. Besteed je de schenking aan een woning? Dan mogen ouders een verruimde schenking doen van maximaal €105.302 (2021). Hiervoor gelden wel regels en voorwaarden.

Voorwaarden belastingvrij schenken

Voor belastingvrij schenken gelden regels en voorwaarden. Het kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en mag nog niet eerder een dergelijke schenking hebben gehad. De schenking mag worden gebruikt voor de aankoop van een huis of appartement. De begunstigde mag deze schenking ook gebruiken om een woning te onderhouden, te verbouwen of te verduurzamen. Daarnaast mag het geld ook besteed worden aan het aflossen van zijn of haar eigenwoningschuld, restschuld van een verkochte eigen woning of afkoop van rechten van erfpacht van de eigen woning.

 

Meer informatie over belastingvrij schenken? Kijk even op de website van De Hypotheekshop Haarlem Centrum.

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Project Verhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact
Teamfoto's Hoofddorp

Team Haarlemmermeer

Contact
50020127_MKV Heemstede Groepsfoto

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Project Verhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op