Huis financieren - de bijkomende kosten

Huis financieren: de bijkomende kosten

Huis financieren: de bijkomende kosten

Naast de kosten van uw nieuwe huis, moet u rekenen op ongeveer 5 á 6% van de waarde van het huis aan bijkomende kosten. Deze betaalt u zelf, u kunt het niet meefinancieren in uw hypotheek. Onder de bijkomende kosten vallen:

Makelaarskosten

Heeft u uw nieuwe thuis gevonden en gekocht met hulp van een aankoopmakelaar? Dan betaalt u uw makelaar courtage. Dit kan een fixed fee zijn of een percentage van het aankoopbedrag, afhankelijk wat u samen heeft afgesproken.

Taxatiekosten

Geldverstrekkers willen zeker weten dat het huis dat u koopt daadwerkelijk waard is wat u ervoor betaalt. Daarom vragen zij om een taxatierapport door een gecertificeerd taxateur.

Door Europese wetgeving worden de eisen die aan taxateurs gesteld worden, en de regelingen waaraan een rapport moet voldoen, strenger en veel uitgebreider. Hierdoor zijn de prijzen voor een rapport sinds halverwege 2021 gestegen.

Denk aan € 700,- tot € 1000,- voor een rapport.

Bouwkundige keuring

Naast een taxatierapport vragen geldverstrekkers steeds vaker om een bouwkundig rapport (als onderdeel van het taxatierapport). Tijdens een keuring stelt een onafhankelijk bouwkundig adviseur de staat van een woning vast en berekent de kosten voor eventueel herstel. Dit geeft zekerheid.

U kunt een bouwkundige keuring ook opnemen als ontbindende voorwaarde in uw koopovereenkomst met de verkoper. Als u bijvoorbeeld liever niet koopt wanneer verbouwingskosten boven een bepaald bedrag uitkomen, of er ineens flinke gebreken de kop op steken. Onze aankoopmakelaars adviseren u hierop.

 

Overweegt u een volgende stap?
Begin met een gratis online waardecheck van uw eigen woning.
Of neem contact op met een van onze kantoren bij u in de buurt!

 

Overdrachtsbelasting

Koopt u een huis, dan betaalt u belasting over het nieuwe huis: 2% overdrachtsbelasting. Koopt u een huis om er niet zelf in te wonen, maar te verhuren, dan betaalt u 8%.

Een aantal vrijstellingen:

  • Erft u een huis en gaat u hier zelf in wonen, dan betaalt u geen overdrachtsbelasting, wel erfbelasting.
  • Trouwt u of gaat een geregistreerd partnerschap aan en wordt u zo mede-eigenaar van een huis? Dan betaalt u geen overdrachtsbelasting.

Notariskosten

Als koper schakelt u een notaris in. De notaris verzorgt het inschrijven van de leveringsakte bij het kadaster; hiermee wordt de woning uw eigendom. Hierbij checkt hij of zij ook of er juridische bepalingen aan het huis zitten, bijvoorbeeld recht van overpad. En de notaris verzorgt de hypotheekakte, hiermee is de hypotheek officieel een feit en wordt het geld overgemaakt.

De prijzen van notarissen lopen nogal uiteen. Ook afhankelijk van het specifieke geval (oversluiten hypotheken, leningen, bij ondernemers of echtscheidingen…). Reken op zo’n € 600,- per akte.

Hypotheekadvieskosten

Voor een hypotheek kunt u rechtstreeks contact opnemen met een geldverstrekker, of een tussenpersoon inschakelen die bij meerdere geldverstrekkers offertes opvraagt en voor u contact houdt en meedenkt.

Oriënterende gesprekken met hypotheekadviseurs of banken zijn gratis. Daarna betaalt u altijd afsluitkosten, ook wanneer u zelf rechtstreeks contact onderhoudt met de bank.

Er zijn allerlei kortings-posten: starters, klanten van een specifieke bank, digitale afhandeling etc….

Adviseurs rekenen verschillende tarieven. Vergelijk dus de verschillende opties goed!
Heel gemiddeld genomen kunt u uitgaan van zo’n € 1500,- tot € 3500,-.

Goed te weten: advies- en afsluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar. Mits de hypotheek echt doorgaat en voor een woning wordt gebruikt.

Let op: wint u wel hypotheekadvies in, maar sluit u de hypotheek niet af, dan moet mogelijk een deel van de afgesproken kosten betalen. Houdt hier vooraf rekening mee.

 

Bronnen / Verder lezen:

Maarten Bos - Makelaar - Foto april 22 - MooijekindVleut

Overweegt u een stap? We denken met u mee:

Maarten Bos

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Project Verhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact
Teamfoto's Hoofddorp - Nov. 2022

Team Haarlemmermeer

Contact
50020127_MKV Heemstede Groepsfoto

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Project Verhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op