Hoe werkt een nieuwbouw-hypotheek?
Een hypotheek werkt bij nieuwbouw anders dan anders. Goed om vooraf up to date te zijn, u krijgt bijvoorbeeld te maken met dubbele lasten over een periode. Daar moet u op vooruit plannen. Daar helpen we u bij! Hieronder alvast een aantal termen op een rij om bekend mee te raken. Download ook vooral ons stappenplan op nieuwbouw: bent u helemaal op de hoogte van elke stap in het proces.
Een aantal nieuwbouw-termen op een rij:
Vrij op naam
U koopt vrij op naam: u betaalt geen overdrachtsbelasting.
Vrij op naam: wat is dat?
Bouwdepot
U krijgt een bouwdepot. Het hypotheekbedrag wordt gestort in een depot, u betaalt de grond en het huis in betaaltermijnen. De geldverstrekker betaalt vanuit het depot de grond en de facturen van de aannemer die uw huis gaat bouwen.
Een bouwdepot: hoe zit dat?
Dubbele lasten
Tijdens de bouw heeft u dubbele lasten: u betaalt al tijdens de bouw voor uw nieuwe huis én uw huidige woning.
Dubbele lasten
Renteverlies
U krijgt te maken met renteverlies. U ontvangt namelijk rente over het bedrag in het bouwdepot én betaalt rente over uw lening.
Aan het begin is het bedrag dat u ontvangt hóger dan wat u betaalt. Naarmate de bouw vordert, gaat er steeds meer geld uit het depot, wordt het bedrag dat u ontvangt dus steeds minder. En worden uw maandelijkse lasten dus hoger…
Renteverlies: wat is dat?
Grondrente & uitstelrente
Is de bouw van uw nieuwbouw-huis al gestart? Dan krijgt u misschien ook te maken met grondrente of uitstelrente… De hypotheekadviseur kan hier alvast voor u een berekening op maken.
Wat is grondrente?
Wat is uitstelrente?
Meerwerk
U mag meerwerk meefinancieren.
Ook de aanleg van een tuin. En ook een op maat gemaakte keuken door een eigen aannemer na oplevering… Zolang het maar écht bij het huis hoort en u het niet mee kunt verhuizen wanneer u het huis verkoopt.
Mag ik meerwerk meefinancieren?
Met een hypotheekadviseur om tafel? We brengen u in contact.
Team Nieuwbouw & Projectverhuur
-
2011 GX Haarlem -
-
-