Een huis geerfd - Sucessierecht : erfbelasting

Een huis geërfd: successierecht / erfbelasting

Een huis geërfd: successierecht / erfbelasting

 

Over een erfenis betaalt u belasting: successierecht ofwel erfbelasting. Dus ook wanneer u een huis erft. De hoogte van deze belasting wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van het huis. En op basis van de hoogte van de totale nalatenschap: u krijgt namelijk vrijstelling over een gedeelte ervan. Dat zit zo:

Vrijstelling erfbelasting

U betaalt niet over de complete erfenis belasting: een deel is vrijgesteld. Hoe hoog dit vrijgestelde bedrag is, hangt af van de relatie die u heeft met degene van wie u erft. De Belastingdienst geeft u een overzicht van de vrijgestelde bedragen. En de tarieven leest u hier.

Waarde huis bepalen

De hoogte van de erfbelasting wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde van het huis van het jaar waarin de eigenaar overleed, of het jaar erna.

Bent u het oneens met die waarde? Vraag dan een nieuwe beschikking aan op uw eigen naam. Hiertegen kunt u vervolgens bezwaar maken.

Erft u een serviceflat of aanleunwoning? Dan wordt de waarde net even anders bepaald, omdat daar meer bij komt kijken dan het huis alleen. Denk aan bewaking, extra voorzieningen zoals warme maaltijden of een gemeenschappelijke ruimte…

Belasting betalen (en uitstel)

8 maanden na het overlijden levert u een aangiftebiljet in bij de Belastingdienst. Binnen 3 maanden ontvangt u dan een aanslag. Normaalgesproken moet u het bedrag op de aanslag binnen 2 maanden betalen.

Stel u verkoopt de woning, maar de verkoop laat nog even op zich wachten. Dan kan het voorkomen dat u al belasting moet betalen, voordat de verkoop rond is. Kunt u dit bedrag niet uit eigen zak betalen, of direct uit de erfenis, dan kunt u uitstel aanvragen. Hieraan zijn natuurlijk voorwaarden verbonden. Houd ook rekening met rente wanneer u uitstel krijgt.

 

Bronnen / Verder lezen:

 

Onze teams
  • Amsterdam

  • Haarlem

  • Haarlemmermeer

  • Heemstede-Aerdenhout

  • Nieuwbouw & Project Verhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact
Teamfoto's Hoofddorp - Nov. 2022

Team Haarlemmermeer

Contact
50020127_MKV Heemstede Groepsfoto

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Project Verhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op