Nalatenschap-Verkopen-De-Verkoop-Mooijekind-Vleut-Makelaars

Kennisbank Nalatenschap verkopen: het verkooptraject

Nalatenschap verkopen: het verkooptraject

 

Het verkopen van een huis uit nalatenschap gaat in de kern niet anders dan bij ieder ander huis. Er zijn een aantal aanvullende stappen, zoals de aangifte erfbelasting, het aanvragen van de Verklaring van Erfrecht en een nieuwe WOZ-beschikking. Ook zijn er een aantal extra aandachtspunten, zoals een niet-zelf-bewoningsclausule.

Hieronder hebben wij alles voor u op een rij gezet om u een helder beeld te geven. En enkele zaken specifiek voor u uitgelicht.

  1. Tijdlijn verkooptraject →
  2. Energielabel →
  3. Bouwkundige keuring →
  4. Ouderdomsclausule →
  5. Niet-zelf-bewoningsclausule →
  6. Communicatie →
  7. Optimale presentatie →
  8. Planning →
  9. Notaris: verdeling opbrengst en eventuele volmacht →

Neem contact op voor hulp rond uw nalatenschap

1

Tijdlijn verkooptraject

Fijn om precies te weten waar u aan toe bent qua verkoop. Daarom in deze tijdlijn alle stappen voor u op een rij. Van voorbereiding tot notaris.

Nalatenschap-Verkopen-Tijdlijn-Mooijekind-Vleut-Makelaars

 

2

Dossier Duurzaam Icoon
Energielabel

Iedere woning die te koop of te huur wordt aangeboden, moet een energielabel hebben. Een adviseur komt het huis bekijken en stelt in persoon het energielabel vast. Eventueel kunnen we dit voor u uit handen nemen.

3

Bouwkundige keuring

Grote kans dat u het huis uit nalatenschap goed kent, maar niet zelf bewoond hebt. Een bouwkundige keuring kan verstandig zijn. Fijn voor potentiële kopers; zij weten waar ze aan toe zijn. En fijn voor u: zo voorkomt u hobbels in het verkoopproces en gedoe achteraf. Daar zit u zeker nu niet op te wachten. We kunnen u hiermee helpen.

4

Voorwaarden
Ouderdomsclausule

Een huis gebouwd in 1920 kent andere risico’s dan een huis dat vorig jaar is opgeleverd; de kans op verborgen gebreken is groter. Is uw huis uit nalatenschap oud? Slim om dan een ouderdomsclausule op te nemen bij de verkoop. Zo tekent de koper voor het huis mét risico’s en bent u als verkoper beperkt aansprakelijk. Dat geeft u rust.

5

Documenten
Niet-zelf-bewoningsclausule

Als verkoper bent u verplicht om alles wat u weet over een huis te melden. Als u zelf niet in het huis uit nalatenschap gewoond heeft, dan kunt u niet uit eerste hand over het huis verklaren. Verstandig om dit vast te leggen in een niet-zelf-bewoningsclausule. Daar helpen we u bij. 

6

Nalatenschap-Icoon-Communicatie
Communicatie

In ieder verkooptraject is goede communicatie tussen u als verkoper en ons als makelaar wezenlijk. Des te meer in het geval van een nalatenschap. Zeker als er meerdere erfgenamen in het spel zijn. 

Geef daarom goed aan wat u prettig vindt en wat niet. Misschien heeft u graag alles zwart op wit per e-mail zodat alle erfgenamen kunnen meelezen. Of liever met z’n allen de koppen bij elkaar, al dan niet online, om spijkers met koppen te slaan. 

Wij bewegen met u mee. We houden u continu op de hoogte van wat er speelt, wat de actuele status is en wat de volgende stap is.

7

Plan van aanpak
Optimale presentatie

Voor iedere verkoop geldt: presentatie is essentieel. Samen maken we zorgvuldige afwegingen over de inrichting en eventuele klusjes in en om het huis. Denk aan meubels verplaatsen of verhuizen, ramen lappen, dweilen, gras maaien, vloerbedekking verwijderen, een muurtje witten, een stoepje vegen. Wij helpen u daar graag bij. Met contact met een timmerman, een schoonmaker en advies. Want u bent liever met andere zaken bezig.

8

Planning

Hoe bepaalt u hoe snel u wilt verkopen? Dat hangt af van diverse factoren:

 • Persoonlijke voorkeur
  Neemt u graag de tijd om door alle dierbare spulletjes te gaan? Of bent u er liever gauw vanaf?
 • Kosten
  De vaste lasten rond het huis lopen door. De hypotheek, de verzekeringen, energie en water. Betaalt u dat uit de erfenis? Schiet u dat zelf voor? Hoe lang kunt u dat dragen? (Mocht u deze lasten niet kunnen dragen, neem dan contact op met de geldverstrekker – er is in goed overleg vaak van alles mogelijk.)
 • Timing op de woningmarkt
  De huizenmarkt beweegt continu. De vraag in april kan anders zijn dan in november. Wij adviseren u hier uiteraard over. Soms is het verstandig even te wachten tot na de zomervakantie bijvoorbeeld, of tot de tuin wat meer in bloei staat.
 • Erfbelasting
  Voor de aangifte (en hoogte) van de erfbelasting maakt het niet uit wanneer de verkoop rond is; u doet immers aangifte over de WOZ-waarde van de woning (van het jaar van overlijden of het jaar erop), niet de verkoopprijs. Heeft u de opbrengst van de woning nodig om de erfbelasting te betalen? Dan is het fijn om beide trajecten op elkaar af te stemmen. U moet 8 maanden na overlijden aangifte doen. Wanneer u vervolgens moet betalen, hangt af van hoe snel de fiscus uw aangifte verwerkt. Wij denken hierin met u mee.
9

Goed-voorbereid
Notaris: verdeling opbrengst en eventuele volmacht

Is de woning straks verkocht, dan wordt de opbrengst verdeeld onder de erfgenamen. Het geld komt in eerste instantie binnen bij de notaris. Deze maakt het ofwel rechtstreeks naar iedere erfgenaam afzonderlijk over, ofwel naar één erfgenaam. Denkt u vast na over wat u prettig vindt?

In principe moet iedereen die volgens de Verklaring van Erfrecht moet tekenen voor de verkoop van het huis, aanwezig zijn bij de notaris. Dit kan ook bij volmacht. Denk ook hier vast over. Dan hoeft u zich straks niet te haasten met het organiseren van die volmacht.

 

Bel ons vooral

Wij helpen u graag met dit proces. Nemen u alles uit handen rond de verkoop zodat u zich op uzelf en uw dierbaren kunt concentreren. We zetten onze kennis en expertise in voor een optimaal verkoopresultaat en een zo soepel mogelijk proces. Dat geeft u zekerheid en rust. Schroom niet contact op te nemen voor een kennismaking.

Laat ons weten of we u kunnen helpen:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze teams
 • Amsterdam

 • Haarlem

 • Haarlemmermeer

 • Heemstede-Aerdenhout

 • Nieuwbouw & Projectverhuur

Amsterdam MVK

Team Amsterdam

Contact

Team Haarlem

Contact

Team Haarlemmermeer

Contact
Heemstede-Groepsfoto-2024

Team Heemstede-Aerdenhout

Contact

Team Nieuwbouw & Projectverhuur

Contact

Stuur een e-mail

Bezichtiging plannen? Vraag stellen? Stuur een mail en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt ook direct mailen op